ורק המאמן לא הגיע

ב-1938 התקיים בצרפת המונדיאל השלישי בהיסטוריה. משחקי המוקדמות זימנו לנבחרת ארץ ישראל מפגש כפול מול נבחרת יוון. מבט נוסטלגי לשמות ולסיפורים מלפני 71 שנה. לא תאמינו מי לא הגיע לגומלין

שבת 21 מרץ 2009
אשר גולדברג
אחרי המונדיאל הראשון באורוגוואי 1930, שבו לא השתתפה נבחרת ארץ ישראל. הכדורגל שלנו חגג טעימה ראשונה במוקדמות המונדיאל של איטליה 1934, בשני הפסדים צורבים לנבחרת מצרים (7:1, 4:1).

ההודעה מפיפ"א שבישרה לארץ ישראל על ההשתתפות במונדיאל 1938 בצרפת, באה עם שמה של הנבחרת מולה נתמודד פעמיים על מנת לקבל את הכרטיס לשם, יוון. מאמן הנבחרת הלאומית היה אגון פולאק, איש מכבי תל אביב, שאסף 18 שחקנים שקיימו שמונה אימונים ושלושה משחקәם מול קבוצות בריטיות, במגרש הכדורגל בסרפנד (צריפין). 

בואה של המשלחת היוונית, עורר עניין רב. נבחרת יוון עגנה בנמל חיפה, חמישה ימים לפני המשחק. שחקניה סיירו בנצרת ובעיר העתיקה בירושלים וניצפו בבתי הקפה של תל אביב. פיפ"א שלחה את השופטȠהמצרי, ידיד ישראל, יוסף ביי מוחמד, לנהל את המשחק בתל אביב. ביי מוחמד היה האיש אשר עשר שנים קודם לכן, עזר לארץ ישראל להתקבל לפיפ"א.


בתאריך 22 בינואר 1938, מילאו 12 אלף צופים את מגרש מכבי תל אביב, ששכן במקום בו נמצא היום שוק לוינסקי שליד התחנה המרכזית הישנה. 

שלושה הימנונים נוגנו לפני שריקת הפתיחה: ההימנון הבריטי, התקווה וההימנון היווני. ביציע הכבוד ישבו קצינים בריטים ۨבים, מושל המחוז קרוסבי וראש העיר תל אביב, ישראל רוקח. רוקח אירח בבוקר המשחק בבית העירייה את המשלחת היוונית, שקיבלו למזכרת את אלבום העיר המהודר.

בהרכב נבחרת ארץ ישראל עלו: קליין, בית הלוי, רזניק (קפטן), ליברמן, סוקניק, מירמוביץ', גינזבורג, ברשצקי, נויפלד, מכליס, נודלמן. (אגב, כל השחקנים כבר הלכו לעולמם. שניים מהם, מרימוביץ' ובית הלוי, היגרו לאוסטרליה בשנת 1939 ונהרגו במלחמת העולם השנייה ע"י היפנים)

בדקה ה-3 הלם בקהל, שראה את ויקליאדיס היווני נוגח לרשת העליונה ߩל קליין, שוער הפועל חיפה, 1:0 ליוונים.

בדקה ה-9, קרן משמאל ובלאסטיס בועט פס קצר פנימה, 2:0. השער עורר את שחקני ארץ ישראל, שחזרו למשחק בדקה ה-21. פרי נויפלד ממכבי תל אביב בעט מקו ה-16 כדור לבין חיבורי הקורות, 2:1.

במחצית השנייה תקߤה ישראל בהתלהבות. גאול מכליב ויוחנן סוקניק, הפגישו את הכדור עם קורות השער. מילה גינזבורג הוכשל ברחבה, ללא תגובת השופט.

שש דקות עברו והכדור נהדף להתקפה יוונית בודדת, שבסופה כבש מיגיאקיס, 3:1 ליוון. בקהל התפזר בדממה.

בלי המאמן בגומלין באתונה?

נבחרת ארץ ישראל קיימה הכנות רציניות למשחק הגומלין ביוון. השחקנים התיצבו בנמל חיפה להפלגה ועלו על האוניה רג'ילה קרול היוונית. רק על סיפון האוניה נודע לכדורגלנים,  כי מאמנם אגון פולאק לא יהיה איתם ביוון. השחקנים כמו גם העיתונאים שבאו להיפרד מהנבחרת, לא קיבלו הסבר להעדרותו של פולאק. בשנים שחלפו מאז, מיטב ההיסטוריונים והתחקירנים לא הצליחו למצוא הסבר להעדרותו של המאמן.

יו"ר המשלחת יצחק חלוץ, קיבל דף נייר מפולאק, בו הופיע רשימת שחקני ההרכב למשחӧ באתונה. פולאק קבע שהשוער קליין ,יוחלף על ידי ישראל אלפנר ממכבי תל אביב. אלפנר היה לאורך שנות ה-50 קצין העיר תל אביב. גזה פוקס פתח בקישור במקומו של יוחנן סוקניק, נתן פנץ' עלה במקומו של נודלמן.

8 שחקנים היו ממכבי תל אביב, 2 מהפועל חיۤה (שטרן ופוקס) ואברהם בית הלוי מהפועל תל אביב. לראשונה בהיסטוריה עלו שני אחים למשפחת בית הלוי, בהרכב שנראה כך: אלסנר, רזניק, א. בית הלוי, ליברמן, פוקס, מירמוביץ', שטרן, מ. בית הלוי, נויפלד, מכליס, פנץ'.

שחקני ארץ ישראל זכו לכבוד מלכים באתונה,Ƞהיו אורחים בקרקס וביקרו אצל מושל אתונה. השופט היגוסלבי פופוביץ', נבחר לנהל את המשחק.

הקפטן אברהם רזניק הוצב כשומרו האישי של החלוץ המרכזי היווני ויקלאידיס, שכמעט ולא נגע בכדור. על המגרש התנהל משחק שקול, כששחקני ארץ ישראל ובעיקר נויפלד, מכߜיס ופנץ', החמיץו הזדמנויות לכבוש לפחות שער אחד.

הדרמה התחוללה בדקה ה-90. רזניק שהיה צמוד לויקליאדיס נדחף על ידי החלוץ היווני. התחוללה מהומה, שבסופה קבע השופט פופוביץ' בעיטה חופשית ליוונים, על קו רחבת ה-16. החומה בכחול לבן, לא מנעה מויקליېדיס לשלוח כדור אדיר לפינה הימנית הקרובה, 0:1 ליוון והמשחק אפילו לא חודש.

שחקני ישראל התיישבו בעצב על הדשא. פנץ' הצעיר שמרר בבכי, הורם על ידי כובש השער ויקליאדיס, שהעניק לו את חולצתו למזכרת.

בתל אביב הייתה התרגשות וכשהתוצאה הגיעה במברקים מאתוӠה, הוציאו העיתונים הגדולים מהדורת ערב מיוחדת, תקדים ראשון בעיתונות הספורט בארץ ישראל.

תגובות

טלספורט בפייסבוק