ואז לפתע הכדור התפוצץ

סיפור לשבת: ב-1958 חגגו עשור למדינת әשראל."באסה" אירח את גמר גביע העשור בין הפועל י-ם להפועל חיפה. היה שם גם זלטקו צ'קובסקי היוגולסלבי במשחק בו הכדור לא זכה להגיע לסיומו

יום שישי 25 ספטמבר 2009
אשר גולדברג

שנת 1958 הייתה מלאת תנופה לכדורגל בישראל. המונדיאל של 1958 בשבדיה הוסיף להתעניינות הכללית ובעיקר הביצועים של פלה, גרנצ'ה, המרין, קופה, פונטין ואחרים שהציתו את הדמיון. מדינת ישראל חגגה עשור לקיומה וההתאחדות לכדורגל על-ידי נשיאה דאז ד"ר יוסף לם, החליטה לקיים משחקים על גביע מיוחד שנתרם, "גביע העשור".
<ɢr/> קהל רב נהר למגרשי הכדורגל בשנת 1958, החל מהמשחק של נבחרת ישראל בחודש ינואר נגד וולס, 0:2 לאורחים, דרך משחקי ידידות של קבוצות כמו קופנהאגן, וואקר וינה, אי.אל לימסול, גטבורג ופלמנגו שבאו ארצה. מכבי תל-אביב זכתה באליפות עונת 1958 ללא הפסד והוסיפה את גביӢ המדינה בחודש ספטמבר בניצחון 0:2 בגמר על הפועל חיפה.

היום ב-
TELESPORT בסיפור לשבת נתמקד בשתי הקבוצות שהגיעו לגמר גביע העשור. הפועל ירושלים העפילה לראשונה בתולדותיה ב-1958 לליגה העליונה ובהתאם לשלטון של מפא"י בממשלה, היו רוב חובבי הכדורגל בעיר הבירה של הפועל ירושלים. אוߔדי בית"ר ירושלים, שזוהו עם מפלגת "החרות", עדיין לא היו הגורים הספורטיבי המוביל.

את הפועל ירושלים אימן ההונגרי אונדור קיש, שסיפוריו על נבחרת ߔפלא ההונגרית תפסו מקום מרכזי בכל אימון. קיש אהב במיוחד את דב עצמון וברוך בנבנישתי, אותם השווה ללורנט והידקוטי ההונגרים. הפועל ירושלים הדליקה את העיר אחרי שגברה בחצי הגמר של גביע העשור על מכבי חיפה, 0:3.

פטרוני הפועל ירושלים היו ראש העיר גרשון̠אגרון ומזכיר מועצת פועל ירושלים, משה ברעם (אביהם של עוזי וחיים). שחקני הקבוצה היו נערצים בעירם וזכו לכבוד מלכים. בלטו במיוחד השוער מנחם שירזי, נהג אוטובוס אגד שאוהדים רבים המתינו לנסיעה שלו לתל-אביב כדי לדבר קצת כדורגל בהפסקה בבית-שמש. שמות בולטים אחרים הۙו האחים מרדכי וברוך בנבנישתי, רחמים חנוני שהגיע
אלמוגי מקבל הגביע מצ'ייקובסקי

 לירושלים מהפועל חיפה, יהושע (ישו) וורמברנד ואלינקה נשלסקי שעבר מהפועל תל-אביב.

למשחק הגמר גייסו אגרון וברעם ߢשרות אוטובוסים של "אגד" ו-"המקשר" שהובילו כ-6,000 אוהדים למגרש "באסה" (היום אצטדיון בלומפילד). הירושלמים תפסו מקום ביציעים של היום 8 עד 13. בהרצאה הטקטית של אנדור קיש הוא דיבר אך ורק על מאמן-שחקן הפועל חיפה, היוגוסלבי זלטקו צħקובסקי, שחתם ב-1 בינואר על חוזה של מאמן-שחקן והחליף את ידידו אלי פוקס.

צ'קובסקי (משמאל) היה בתחילת שנות ה-50 (במונדיאלים בברזיל ובשוויץ) מגדולי כדורגלני אירופה, בתפקיד רץ ימני בנבחרת יוגוסלביה וקבוצת פרטיזן בלגרד. כולם הכירוהו בכינוי "צ'ק", האיש שהביא את המקצוענות ואת אהבת הכדורגל לשחקני הפועל חיפה. בחצי הגמר הביסה הפועל חיפה את מכבי פ"ת 0:6 כשמלך שעריה אברהם גינזבורג כבש 4 שערߙם.

אלו היו הימים שקראו להם "חיפה האדומה", בפוליטיקה ובכדורגל, בזכות השליטה בעיר של ראש העיר אבא חושי ומזכיר מועצת הפועלים בחיפה, יוסף אלמוגי.

בימים שלפני משחק הגמר נפל למשכב ולפציעה אברהם גינזבורג, החלוץ המרכזי הקבוע שלې היה כשיר לגמר נגד ירושלים. צ'קובסקי בחר מהנוער את חיים נחמיאס במקומו. דור השחקנים של הפועל חיפה היה חדש והחליף את הדור הקודם במהלך נועז של "צ'ק". צ'קובסקי העלה בהרכב את השוער מישל פורטל, את המגן הנפלא ינגו סימנדיריס ואת בולוס. בקבוצה כבר שיחקו Ӕרכש מהכח ת"א ומכבי פ"ת, יצחק נחמיאס וזאביק שרף. קפטן "חיפה האדומה" היה מיכאליס סימנדיריס. 
  
 14 אלף צופים מילאו את "באסה" בתאריך 8.11.1958, כשהשופט אברהם דודאי והקוונים בן-רובי ומשה כהן הובילו את הקבוצות למגרש. הרכב הפועל חיפה, בצבעי אדום לבן: פורטל, ינגו סימנדיריס, מישל בן-דוד, בולוס, מיכאליס סימנדיריס, ששון, אשכנזי, נסטפובר, צ'קובסקי, נחמיאס, שרף. הרכב הפועל ירושלים בלבן: שירזי, בן-משה, דב עצמון, מרדכי בנבנישתי, חנוני, וו

תגובות

טלספורט בפייסבוק