כך נכבש שטח אצטדיון רמת גן

עוד סיפור נוסטלגי מאתר ההתאחדות לכדורגל: משדה הקרב לאצטדיון לאומי - סיפורו של אצטדיון ר"ג - אנדרטת שיש משנת 1917 ניצבת ביציאה מהאצטדיון ומספרת על הקרב בי۟ האנגלים לטורקים שהתרחש במקום בימי מלחמת העולם הראשונה

יום שישי 31 דצמבר 2010
מערכת TELESPORT

 בנובמבר 1917 כבשו האנגלים את העיר יפו מידי הטורקים והתכוננו להמשיך בכיבושה של  ארץ ישראל מידי הטורקים ובני בריתם הגרמנים. קו חפירות באורך שישה ק"מ על גדות נחל הירקון היווה מכשול להמשך ההסתערות הבריטית אל פנים הארץ לפתח תקווה ולאזור השרון. ביציאה מאזור החנייה של האצטדיון הלאומי ברמת גן, על גדת נחל הירקון, לצד צומת הרחובות בן גוריון ואבא הלל, ניצבת אנדרטת שיש אשר רבים מתעלמים ממנה. האנדרטה הוקמה לציון הקרב הגדול נגד הטורקים והגרמנים בדۦמבר 1917 על ידי מייג'ור גנרל ג'ון היל - מפקד הדיוויזיה ה-52 של הבריגדה ה-155. 

העמוד המקורי הוקם בשעתו (בתום הקרב) קרוב יותר לקני הסוף שעל גדת הירקון. עמוד השיש בנוי מפרטים עתיקים שנלקחו  מקיסריה ומאשקלון כאשר עליו נכתב בשפה האנגלית. ביוזמתו של ראש העיר תל אביב מאיר דיזנגוף, שפנה אל הגנרל היל ונענה בחיוב, נוסף כיתוב גם בשפה העברית. על עמוד השיש כתוב "בלילה אור ל-ו' בטבת 21 בדצמבר ,1917 עברה הבריגדה ה-155 של דיוויזיה 52 את נחל הירקון במקום הזה על רפסודות וגשרים קלים, וכבשה את העמӓה הטורקית הנוספת בחרבת הדרה (מוסך דן ברמת החיל)".

הקרב הלילי נערך ב- 21 בדצמבר על גדות הירקון במרחק עשרות מטרים מהכניסה למשרדי ההתאחדות לכדורגל וחניית רכבי המוזמנים. היה זה קרב שני, לאחר שב-24 בנובמבר נעשה כבר  ניסיון לחצות את נחל הירקון על-ידי בריגדת רובאים מניו זילנד, מתוגברת ביחידת מקלענים. הללו נהדפו בידי הטורקים, אשר חלשו על עמדות קדמיות בשייך מוניס על רכס בה ממוקמת היום אוניברסיטת תל אביב. 

בחורף 1917 היה נחל הירקון במלוא זרימתו והיווה מכשול טבעי משמעותי למעבר הכוחות הבריטיים לתוך הארץ ולצפונה. הטורקים הציבו בעמדות את חיילי הארמיה השמינית ודיוויזיות הרגלים השלישית והשביעית לאורך הירקון. הקטע של נחל הירקון בצמוד לאצטדיון הלאומי של היום  נבחר כיעד הצליחה של הכוח הבריטי, מולו ניצבו חיילי החטיבה הצ'רקסית הטורקית. ӑעקבות הכישלון  הראשון, נפגש הגנרל האנגלי ג'ון היל עם מפקד הקורפוס ה-21 - לוטננט גנרל בולפין, ושכנע אותו לבצע צליחה שקטה בעזרת כידונים בלבד ללא סיוע ארטילרי מאזור גלילות של היום.

התכנית הייתה להפתיע את הטורקים במזג אוויר גשום וסוער במיוחד באמצӢות פריסת גשרים על ידי אנשי ההנדסה. אנשי פתח תקווה ומושבות יהודה אספו עצים לבניית סירות קלות ואסדות צליחה, שבתוכם נפרסו מחצלות ושמיכות. הדיוויזיה הסקוטית ה-52 נבחרה לעמוד בראש הצליחה, שנקבעה ל- 21 בדצמבר. אזור האימונים לקראת הצליחה היה מקום שכונה "באס۔" (הביצה), שעליו ניצב היום אצטדיון הכדורגל על שם בלומפילד ביפו (עד שנת 1962 נשמר שמו הישן של  המגרש "מגרש באסה").

הבריטים ניצלו את המקום דמוי הביצה להתאמן בהפעלה שקטה של הציוד ההנדסי. יום ה-21 בדצמבר 1917 היה אחד הסוערים והגשוߞים שידעה הארץ באותו חורף. לאחר קרב קשה נסוגו הטורקים לאזור המושבה פתח תקווה ומשם צפונה. הבריטים הקימו גשרים נוספים וצלחו את נחל הירקון במסעם צפונה.

במרץ 2007, כאשר הגיעה לישראל נבחרת אנגליה למפגש עם נבחרת ישראל (משחק שהסתיים בתוצאת תיקו  0:0), צילם צוות טלוויזיה אנגלי כתבה על אותו הקרב שנערך בשנת 1917 לאורך גדת נחל הירקון. ואתם, אוהדי הספורט, בבואכם למשחקי הכדורגל באצטדיון הלאומי, עצרו לרגע קט וקראו את הכתובת על העמוד כי זהו מקום היסטורי חשוב בתולדות מדינת ישראל.

בצילەם: האנדרטה הבריטית בעבר

תגובות

טלספורט בפייסבוק