כבוד למגזר

מאזן גנאים הוא בני סכנין וסכנין היא מאזן גנאים. הדס גרינברג מנסה להסביר לכם למה. פרוייקט מיוחד של TELESPORT: קבוצה ביום והיום עם בני סכנין

יום שישי 10 אוגוסט 2007
הדס גרינברג

ספק אם בכל הכדורגל הישראלי יימצא יו"ר קבוצה שמזוהה עם הקבוצה שלו כמו שמאזן גנאים מזוהה עם בני סכנין. אם עד לפני כמה שנים מאזן גנאים היה שם דבר בעיקר במגזר הערבי, היום הוא שם דבר בספורט הישראלי בכלל. 

האישיות המרשימה שלו, זו שגורמת לו להישאר נקי ומחוץ לכל המריבות והתככים של הכדורגל הישראלי, החיוך הניצחי ומגש הבאקלאוות, שמוכן לכל אורח מזדמן, הפכו את סכנין מעוד קבוצה, שרק לפני עשור התבססה בליגות הנמוכות, לקבוצה חשובה בכדורגל הישרӐלי ולשגרירה הגדולה ביותר של הדו קיום.

העובדה שמאזן גנאים היה בעל שיפוצים עזרה לו לשפץ את מראות המגזר על פני הכדורגל הישראלי. מאז שנת 1994 נמצא גנאים בראש הפרמידה של הקבוצה הערבית היחידה בהיסטוריה של הכדורגל הישראלי שזכתה בתואר המכובד, גביע המӓינה, וכל זאת בשנתה הראשונה בליגה הבכירה. אומנם היא לא הקבוצה הראשונה מהמגזר שמשחקת בליגת העל, אבל הפועל טייבה לא הצליחה בשנתה היחידה להטביע חותם של ממש.

אין ספק שבפרק זמן קצר מאוד, הצליח גנאים להצעיד את סכנין משום דבר לשם דבר. עלייה היסטורית ߜליגת העל, זכייה בגביע המדינה, השתתפות בגביע אופ"א ואירוח ניוקאסל של אלן שירר.

אבל המבחן הקשה ביותר של גנאים וסכנין היה המאבק הקשה בתחתית ליגת העל, שאחרי שלוש שנים הסתיים בירידה ללאומית. היו כאלה שכבר מחקו את הקבוצה ולא הותירו לה סיכוי לחۖור לקידמת הבמה, אבל לא מאזן גנאים. למרות בעיות כלכליות גדולות ומחלוקות עם האוהדים אחרי שיחרורו של הסמל הגדול, עבאס סואן, הצליחו גנאים וסכנין לחזור לליגת העל וזאת אחרי עונה אחת בלבד בלאומית.

מאזן גנאים באופי התנהלותו שונה מהרבה אנשים בדרג העליەן של הכדורגל הישראלי. כל יום אנו שומעים על התנצחויות חדשות ומשונות במסגרת סיקור הספורט בארץ: זה מתחיל במלחמת לוני את בן זקן בהתאחדות, עובר דרך מאנה חברה לתיווך וטיוח אשמות בע"מ ומסתיים בקרבות חטיבת הראל כנגד שחקני הפועל. כל אלו מייצגים ומציגים לנו איӚ בעלי ההון מידרדרים נמוך בעזרת הטון. להבדיל מהם, הטון אצל גנאים עובד אחרת. אין אחד, מלבד מספר אוהדים אינטרסנטים, שיוכל לנקוף אצבע מאשימה כלפי גנאים. לא בהנהגות ולא בהתנהלות. כולם כבר למדו להכיר שמדובר באישיות מיוחדת. הוא נעים הליכות, מדבר בשקט, קשה מאוד ל۔וציא אותו מהכלים, עובד ללא הפסק למען הקירוב בין יהודים לערבים ובנוסף מנסה בכל כוחו למחוק את הסטיגמה של קבוצה פרועה עם קהל אוהדים פרוע.

מקרה אחד, יכול בקלות להוות דוגמא לכך. בעונה החולפת אירחה סכנין באצטדיון דוחא את מכבי תל אביב במסגרת שמינית גמר גביע המדינה. המשחק היה טעון מאוד. מאות שוטרים ואנשי אבטחה יצרו הפרדה מוחלטת בין שני מחנות האוהדים, וזאת בכדי למנוע מהומה. אוהדי סכנין צבעו באדום את היציעים שהתמלאו עד אפס מקום. האבטחה היתה כבדה בכדי למנוע כל תרחיש אפשרי בדוחא. וכך בכל האווירה הלהוטה הזו, עמד לו מאזן גנאים קרוב לאחד מיציעי סכנין ושמע לפתע את אחד האוהדים האדומים קורא קריאות גנאי לעברו של שחקן מכבי תל אביב. גנאים התקרב לאותו אוהד והסביר לו שככה לא מתנהגים. שאם הוא אוהד סכנין שיעודד ושלא יקלל מהיציע. את המונולוג סיכם גנאים בטון כעוס לעבר האӕהד "ועכשיו תהיה בשקט". אין צורך לספר איך אותו אוהד התנהג עד לסיום המשחק. 

המקרה הזה בא בעצם לזקוף לזכותו של היו"ר שני דברים חשובים: האחד- שמאזן גנאים לא מוכן לשמוע את אוהדי קבוצתו קוראים קריאות גנאי והוא לא מעלים עין ואוזןȮ הוא לוקח את הנושא הזה באופן אישי ובואו נודה, מתי ראינו לאחרונה יו"ר קבוצה עומד אל מול קהל אוהדי קבוצתו כשהם גועשים ומתלהבים ומשתיק אותם כשהם מקללים?

הדבר השני לזכותו של גנאים זה הכבוד שרוחשים לו. אנשים מכבדים אותו ושומעים בקולו. כבוד זה מצרך שכבר לא קיים בזמננו לאנשים שמשקיעים מזמנם ומכיסם בכדורגל. לטפח מפעל חיים, לפאר סמל של שנים ולנסות לשמח אוהדים מסורים, לא תמיד עוזר. הרבה מזה קשור להתנהלות מלמעלה. גנאים מקבל את הכבוד שהרבה אנשים שעובדים למען הכדורגל בישראל היו רוצים לקבל ואת כל זאת הӕא רכש בזכות ולא בחסד. האמירה הידועה "אם תתנהג בכבוד, יחזירו לך בכבוד", באה לידי ביטוי בהתנהלות שלו.

עכשיו הוא מנסה לשקם את התדמית של קבוצה פרועה שדבקה בסכנין לפני כשנתיים, כשאייל לחמן אימן שם. עד היום ישנם לא מעט שחקנים שמסתובבים עם זכרונות כואבים מהמפגשים עם סכנין. בשנה שעברה, בלאומית, החל השינוי. סכנין הפכה מקבוצה לוחמת לקבוצה טקטית.
ההשלכה לא איחרה להגיע. בזכות השינוי, הרבה מאוד ישראלים רוצים היום לראות את הקבוצה הצבעונית מהמגזר נשארת בליגת העל.

מאזן גנאים נותן משמעות אמיתית לצמד המילים שהחל כבדיחה והפך לחלק מהסלנג הישראלי, מאזן הוא פשוט... כבוד למגזר.

תגובות

טלספורט בפייסבוק