בחזרה לדרום אפריקה

בתחילת השבוע הבא ישתתפו דרור קשטן ואבי לוזון בהגרלת בתי המונדיאל בדרום אפריקה. לכבוד המאורע נזכרȠאשר גולדברג בביקור שערכה שם נבחרת ישראל ב 1954. בתקווה למפגש חוזר ב 2010

יום חמישי 22 נובמבר 2007
אשר גולדברג

   בשנת 1954 חגגה מדינת ישראל 6 שנים לקיומה. בחודש אפריל של אותה השנה המריאה נבחרת ישראל למסע בן חודש לדרום אפריקה, בה שלט המיעוט הלבן.

 נבחרת הכחול לבן בהדרכתו של ג'רי בית הלוי הפכה ליעד עבור התקשורת המקומית שסיקרה בהרחבה את ביקור הבחורים מארץ הקודש בעמודים הראשיים.

 ישראל של אותם השנים הייתה שרויה עמוק בתקופת הצנע שהנהיג השר דב יוסף ומרבית מצרכי המזון הבסיסיים נרכשו באמצעות תלושים. בדרום אפריה, לעומת זאת,Ġפגשו השחקנים עולם של שפע והוללות שנראה כמעט דמיוני.

 עשירי היהודים ניסו לשדך את בנותיהם לצברים החסונים, אך סיפורי הרומנטיקה שפרחו להם לא מומשו בסופו של דבר.

 הנבחרת קיימה סדרת משחקים לאורך ולרוחב מדינת הענק. חלוץ מכבי ת"א,Ƞשייע גלזר, היה בשיא מבחינת יכולת הכיבושים. באחד המשחקים נקלעה ישראל לפיגור מול נבחרת מחוז דרום טראנסוול. גלזר כבש חמישה שערים בדרך למהפך ולניצחון 4:7. הכותרת בעיתון של המדינה בישרה ביום למחרת – "גלזר טוב יותר מג'קי מילבורן". מילבורן היה אז̠הכוכב הבלתי מעורער של ניוקאסל ונבחרת אנגליה שסיירה בדרום אפריקה לפני הנבחרת הכחול לבן.

 בנבחרת שלנו שיחקו ותיקים רבים שהמסע הזה סיים למעשה את הקריירה שלהם. דוביד שוויצר מהפועל תל אביב היה המגן הימני ב 6 השנים האחרונות. את סרט הקפטן לבש אלי פەקס ממכבי תל אביב. פוקס הודיע על פרישה כבר במהלך המסע ובית הלוי בחר לא לשתף אותו במשחקים האחרונים.

 הבלם איציק שניאור (מכבי ת"א) מונה לקפטן לפני המשחק היוקרתי מול הנבחרת הלאומית של דרום אפריקה שנערך ביוהנסבורג.

"חודەרוב חולם"

40 אלף צופים התקבצו באצטדיון ה "ראנד" ב 1 במאי 1954. יציע מיוחד, נפרד מהצופים הלבנים, אכלס את חובבי הכדורגל השחורים.

 בבעיטת הפתיחה התכבד השחקן/בדרן היהודי המפורסם דני קיי שהחליף מספר מילים ביידיש עߝ שייע גלזר, יעקב חודורוב ואשר בלוט. הכינוי של הנבחרת הדרום אפריקאית באותם ימים היה "הספרינגבוקס".

 כר הדשא היה מלא במי גשמים שירדו בלילה שלפני המשחק. קפטן דרום אפריקה אלן קרול קיבל את משימת השמירה על החלוץ המרכזי גלזר.

 וואלי ווארן קבע 0:1 למארחים בדקה ה 40 כשניצל חולשה של חודורוב וחוסר תיאום עם ההגנה. בדקה ה 42, שייע גלזר (עם המספר 9 על הגב) קיבל כדור מיוסף מרימוביץ, ונסגר על ידי שלושה שחקנים: קרול, מיצ'ל וטורנר, אבל פילס דרכו ביניהם ובעט פצצה לתוך שערו של רדהאם בדרך ۜשוויון 1:1.

 המגינים המקומיים נשארו שרועים על הדשא הרטוב והשער הישראלי התקבל בשאגות קולניות מהיציע בו רוכזו הצופים שחומי העור. עם זאת בדקה ה 53 חודורוב שוב חלם, אפשר לכדור גובה לעבור מצד לצד לרגליו של ארתור רוס שכבש את שער הניצחון של דרום אפריקה.

 הרכב נבחרת ישראל: יעקב חודורוב, דוביד שוויצר, מוסיק ליטבק, אשר בלוט, איציק שניאור, ישראל בן דרור, שמואל ישראלי, יוסף גולדשטיין, שייע גלזר, רחביה רוזנבוים, יוסף מרימוביץ'. 

ביום ראשון, 53 שנים אחרי, דרור קשטן ואבי לוזו۟ ישובו לדרום אפריקה להגרלת בתי קדם המונדיאל. הלוואי ונחזור לשם גם ב 2010.   

תגובות

טלספורט בפייסבוק